Työmaakymppi on työnjohdon luottopelaaja

Infra-asentajat tunnetaan Vision Infran arjessa myös työmaakymppeinä. Työmaakympit toimivat työnjohdon luottopelaajina, ovat vahva osa työmaa-arkea ja vaikuttavat positiivisesti urakoiden lopputuloksiin.

Vision Infran toimintamalli pohjautuu vahvaan läsnäoloon työmailla. Urakkakohtaiset tiimit varmistavat, että työmaat edistyvät suunnitelman mukaan ja valmistuvat ajallaan. Työnjohdon lisäksi Visionin työmailla on mukana usein myös infra-asentaja eli työmaakymppi, joka osallistuu työn tekemiseen yhdessä aliurakoitsijoiden kanssa.

“Visionin työmailla kokoonpanona on useimmiten vastaava mestari ja työnjohtaja tai vastaava mestari ja työmaakymppi. Kympin rooli on meillä todella tärkeä, koska teetämme kaiken konetyön aliurakointina ja kymppi toimii linkkinä työnjohdon sekä aliurakoitsijoiden välillä”, kertoo Vision Infran työmaapäällikkö Elias Leinonen.

Työmaakymppi vie työmaata eteenpäin omalla esimerkillään

Työmaakymppi on työnjohtajan ja työmaapäällikön luottopakki, joka vie työmaata eteenpäin omalla esimerkillään. Päivittäin työmaan arkeen osallistuva kymppi näkee työmaan eri perspektiivistä kuin työnjohtaja tai työmaapäällikkö, mistä on paljon hyötyä – työmaakymppi välittää työnjohdolle tietoa ja keskustelee siitä, miten työmaa toimii ja miten työ olisi sujuvinta hoitaa.

Työmaakymppi hoitaa samoja tehtäviä kuten kuka tahansa muukin vesihuollon asentaja, mutta hänellä on sen lisäksi osavastuu töiden etenemisestä. Työmaakymppi pystyy toimimaan työnjohtajana pienemmissä hankkeissa ja hoitamaan työmaan päivittäisiä toimintoja työmaan vastaavan mestarin rinnalla”, kuvailee kympin roolia Visionilla työnjohtaja Santeri Kokkola.

Leinosen mukaan työmaakymppi toimii Vision Infran työmailla ikään kuin yrityksen aisteina:

“Työmaakymppi on osa työmaan johto-organisaatiota, mutta työskentelee ruohonjuuritasolla ja on siellä Visionin silmät, korvat ja suu. Kymppi havaitsee ongelmakohdat usein ensimmäisenä sekä pystyy myös ennakoimaan. Parasta kympin kanssa työskentelyssä on se, että kun työmaalla on kymppi, oma kuorma kevenee, koska kymppi on usein hoitanut pienet ongelmat ennen kuin ne ennättävät työnjohdon tietoon.”

Työmaakympillä on vahva rooli työmaan päivittäisessä kommunikoinnissa ja sen sujuvuudessa – kymppi kommunikoi Visionin tiimin, urakoitsijoiden, tilaajien sekä urakka-alueen asukkaiden kanssa. Kokkolan mukaan työmaakympin yksikään päivä ei ole kopio edellisestä ja varsinkin saneerauskohteissa haasteiden selvittämistä tulee päivittäin. 

“Voi olla tilanteita, joissa jokin putkikoko ei täsmää suunnitelmiin tai putki on täysin eri paikassa kuin missä sen oletettiin olevan. Näiden ratkaisujen kanssa kymppi ei toki ole yksin, mutta olen huomannut, että kympiltä tulee monesti erittäin hyvä ratkaisu haasteen selvittämiseen”, toteaa Kokkola.

Onnistumisprosentti on isompi, kun työmaalla on yksi kymppi

Työmaakympin työ vaatii monipuolista osaamista ja erilaisia ominaisuuksia – kympin täytyy olla ammattitaitoinen ja huolehtia töiden etenemisestä työmaalla, mutta myös hahmottaa kokonaiskuva. 

“Kympin täytyy olla motivoitunut ja ammattiylpeä kaveri. Kymppi tekee työtä hyvin monenlaisten ihmisten kanssa, joten hän tarvitsee myös vahvat vuorovaikutustaidot ja peliälyä tilanteisiin. Hänen täytyy myös olla helposti lähestyttävä, jotta aliurakoitsijoilla on matala kynnys kaikkeen kommunikointiin”, Leinonen kuvailee.

Kokkolan mukaan yksi työmaakympin ja työnjohdon yhteistyön tärkeimmistä kulmakivistä on luottamus:

“Luottamus on avainsana. Kympin tulee olla työnjohtajalle se henkilö, joka hoitaa haastavammatkin asiat sovitusti ja siihen voi aina luottaa. Työmaakympin ei tarvitse osata kaikkea, mutta hänellä tulee olla aktiivinen halu selvittää asioita.”

Sekä Leinonen että Kokkola ovat samaa mieltä siitä, että kympin rooli Visionin työmailla on todella merkittävä paitsi työmaapäällikölle tai työnjohtajalle myös aliurakoitsijoille ja muille sidosryhmille.

“Saatan itse työmaapäällikkönä olla välillä vähän vieras elementti työmaalla, koska en ole siellä päivittäin. Kymppi sen sijaan keskustelee, kysyy, ehdottaa ja rypee itsekin siellä ojassa, eli on äärimmäisen tärkeä henkilö koko työmaan onnistumisen kannalta. Onnistumisprosentti on isompi, jos kymppi on työmaalla”, Leinonen kiteyttää. 

Jaa artikkeli

Kaipaatko kokenutta ja rohkeaa kumppania infra-alan hankkeeseen?

Ota yhteyttä – kerromme mielellämme lisää.

Lue lisää aiheesta